Biography | Biografie

Jildou Bakker - Muzikaal en tekstueel kunstenares | songwriter | producer

Meisje uit het noorden

Jildou Silke Bakker is geboren en opgegroeid als meisje uit het noorden, in het dorpje “Damwâld” bovenin Friesland. Vanaf dat ze een klein meisje was, uitte ze haar gedachten al in de vorm van gedichten en verhaaltjes. Als kind kreeg ze gitaarles en al snel zette ze haar gedichten op muziek en schreef ze haar eerste liedjes, vaak geïnspireerd door haar geloof en door de mensen en verhalen om zich heen. Toen al werd Jildou geïnspireerd door de diepere laag, zin en boodschap van het leven en dat scheen door in de liedjes die ze schreef.

Openhartig

Na de middelbare school besloot Jildou zich serieus te concentreren op haar liedjes en muzikale carrière. Haar (Nederlandstalige) muziek kreeg al snel aandacht binnen Christelijk Nederland.
In maart 2017 releaste Jildou haar debuutalbum “Openhartig”, opgenomen bij TCC-studios in Veenendaal. De dertien luisterliedjes op dit album zijn geïnspireerd op de verhalen die Jildou om zich heen hoort en ziet en hoe God daar een rol in speelt. Sinds de release van Openhartig is Jildou maandelijks op pad door Nederland om optredens te doen in kerkdiensten, op bruiloften, festivals, in huiskamers en bij radiostations.

Conservatorium

In september 2018 startte Jildou met de vooropleiding van Compositie en Muziekproducties aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, waar zij een jaar later werd aangenomen tot de vierjarige Bachelor opleiding. Tijdens deze studie concentreerde zij zich op de hoofdvakken songwriting, compositie, toegepaste compositie en studioproductie. Met deze studie heeft Jildou een verbreding gemaakt van een (singer-) songwriter tot een veelzijdig “muziekbedenker”. Jildou bleef schrijven over verhalen en onderwerpen die er volgens haar toe doen.

Zo schreef zij tijdens haar studie bijvoorbeeld het veelal productioneel, elektronisch en conceptuele lied/muziekstuk “De Vloed” over dementie. Ook maakte ze een countrysong over haar diagnose “blaaspijnsyndroom” en hoe deze ziekte de relatie met haar lichaam veranderde, en schreef ze een song geïnspireerd op het overlijden van George Floyd in 2020.

Wat centraal staat voor Jildou, zijn onderwerpen als: verbinding, liefde, naastenliefde, in je kracht staan, verdriet in het leven, hoe om te gaan met volwassen worden, verlies, maar ook je eigen weg gaan en tegen de stroom in bewegen.

Jildou haar liedjes worden door eerdere luisteraars omschreven als “puur”, “eerlijk” en “kwetsbaar”. Zij staat bekend om haar warme stem en rustige zangstijl. De muziek die Jildou schrijft en ten gehore brengt is échte luistermuziek.

Uitgebrachte liedjes

  • In mei 2018, bracht Jildou haar eerste Single uit. Het lied “Door de straten” gaat over liefde en het verlangen naar een hechte relatie en is onder andere in de vorm van een videoclip terug te vinden op YouTube.
  • In april 2019 schreef Jildou het lied “Together”, een pop/country song, in opdracht voor jongerenorganisatie “Serve Together”, een organisatie die jongeren wil motiveren om iets te betekenen voor de kwetsbare mensen in de samenleving. “Together” werd ook gereleased als Jildou haar tweede single.
  • In 2020 tot heden volgden Jildou haar laatste singles “Ik Mis Je”, “De Stroom”, “Laat Me Los” en “Minnesota Sky”, allen als resultaat van opdrachten die ze via het Conservatorium deed.
  • Op de dag van haar eindexamen in mei 2023, bracht Jildou haar single “Now I Know” uit. Een gevoelige country song over hoe zij probeert vrede te maken met het feit dat het leven geen regels heeft, dat het oké is om de boot te missen en het leven “rustig aan” te doen.

Met deze studie heeft Jildou een verbreding gemaakt van een (singer-) songwriter tot een veelzijdig “muziekbedenker”.

Muzikaal en tekstueel kunstenares

Tijdens haar studie bedacht Jildou haar project “The Caterpillar Project”, onder welke ze haar eigen liedjes die voortkwamen uit opdrachten voor het Conservatorium uitbracht. Heruit kwamen liedjes met verschillende muzikale invullingen, vaak conceptueel, binnen verschillende genres.

Door de tijd heen ontdekte Jildou dat het in haar muziek niet om haarzelf als artiest draait, maar dat zij zichzelf meer ziet als een “kunstenares”. Zoals het bij een kunstenaar ook draait om zijn kunstwerken en wat hij daarmee wil vertellen, draait het voor Jildou om haar liedjes en de diepere laag die hierin verborgen ligt. Dit kan zich uiten in verschillende genres. Daarom noemt ze zich ook wel “muzikaal en tekstueel kunstenares”.

Songwriter en Producer

Naast “muzikaal en tekstueel kunstenares” is Jildou ook songwriter waarbij zij voor en met andere artiesten schrijft in uiteenlopende genres (pop, country, elektronisch, Nederlandstalige volk).

  • In 2023 werd de song “Lonely” door Rotterdamse zangeres en artiest “Cherish” uitgebracht, geschreven door Jildou en geproduceerd door Idris.
  • Ook werkte Jildou een jaar lang mee aan het nieuwe album van “Schrijvers voor Gerechtigheid” dat in 2023 uitkwam. Op het album verscheen “Maak Ons Een Zegen”, geschreven door Jildou samen met Roeland Smith. In het liedboek verscheen “Mosterdzaadje”, muziek en tekst door Jildou.

Naast een ervaren en enthousiaste songwriter, is Jildou ook producer en beleeft zij veel plezier aan het produceren van haar eigen demo’s. Vaak werkt ze samen met andere producers naar een eindproduct.